Konferencija o sigurnosti hrane
24. travnja – u kongresnom centru Forum Zagreb održat će se konferencija “Sigurnost hrane – izvornost i zaštita potrošača”, u organizaciji Poslovnog dnevnika
U organizaciji Poslovnog dnevnika, u Kongresnom centru Forum Zagreb će se 24. travnja održati konferencija “Sigurnost hrane – izvornost i zaštita potrošača”. Cilj konferencije je razmjena iskustava i podizanje svijesti o važnosti tematike zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane te slanje jasne poruke o značaju i snazi domaće proizvodnje, ali i pažnji koja se daje prilikom kontrole uvozne robe.
Prošle godine, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je istraživanje s ciljem bolje razumijevanja stavova potrošača EU o rizicima u prehrambenom lancu. Istraživanje je obuhvaćalo i Republiku Hrvatsku. Pokazalo se da građani EU više brinu zbog utvrđenih, nego rizika koji tek nastaju te da čak 90% hrvatskih građana izražava priličnu ili veliku razinu zabrinutosti vezanu uz prijevare s hranom. Rezultati istraživanja pokazuju i nedostatak znanja o novim rizicima kao što su zeleni smoothieji, plastična riža te nanotehnologija, kao i potrebu za općenitim informacijama o rizicima u nastajanju, bez obzira na opseg nesigurnosti. Percepcija hrvatskih potrošača o takvim rizicima usklađena je s percepcijom u cijeloj EU.
S druge strane, kvaliteta i sigurnost hrane može se osigurati samo naporima svih uključenih u lanac poljoprivredne proizvodnje, prerade, pakiranja, prijevoza, proizvodnje hrane i potrošnje, te uz podršku nadležnih tijela u cjelokupnom procesu. Informiranost javnosti ponajviše ovisi o medijma, ali i uključivanju svih dionika procesa u nastojanju da se pošalje pozitivna i točna informacija o stanju na hrvatskom tržištu.
Više informacija o konferenciji, kao i link za prijavu potražite ovdje.